Jag är en av dem som gillar soppor! Enligt mig ska soppor vara ganska tjocka och inte "klara" med massa bitar. En bra mixerstav är för övrigt välkommen att flytta hem till mig närsom! Den jag har nu är på 280 w vilket funkar men... Ja, lite kraftigare skulle inte skada!
Till mina soppor funkar den dock utmärkt, där är allt redan så pass mjukt tack vare kokningen att det säger slurp och så är det klart! Tycker det är synd att många anser soppor vara "tråkig" mat. De är ju geniala! Varma, enkla och (med risk att få hela texten att bli extremt tråkig då skriver jag detta, tyvärr alltför utnyttjade ord) nyttiga. Jag gillart.
Rotsaker är ju som sagt något som används flitigt i mitt kök denna årstid, och de ingår givetvis i de flesta soppor. Jag är inte så petig när det gäller VILKA råvaror jag ska ha i soppan måste erkännas. Jag tar det jag har hemma. Några potatisar, lite lök, rotsaker som legat ett par dagar för länge i kylskåpet. Är rotsakerna ekologiska skrubbar jag dem bara och skär upp dem i ca 3x3x3 stora kuber. Nej, jag står inte med någon måttstock, men på ett ungefär, så ni får ett hum om hur stora bitarna KAN vara. Mindre bitar och koktiden blir kortare, jag orkar dock inte hacka så noggrant. Löken brukar jag bara skära i klyftor. Jag kokar normalt sopporna i 15-20 min med lite buljong. Ett tips är att ta hellre för lite vatten så du kan spä ut den i efterhand. BLASKIG soppa anser till och med jag är halvdant. Har man någon typ av havre/soja-grädde hemma så är det utmärkt att toppa av med som en finish.
Jag brukar ofta slänga i färdigkokta alt. sköljda burk-kikärtor när det hela är färdigkokt och mixar med dem i soppan. Dels för proteinets skull, dels för att jag tycker de ger en fin rund smak.
Denna dag använde jag typ 4 potatisar, lika många jordärtskockor, 1 gul lök, 1 pytteliten vitlöksklyfta och en palsternacka. Koka i... tja 1 liter vatten kanske? Jag brukar ta så det som är i kastrullen täcks. Hacka i bitar och koka upp tillsammans med ca 1-2 msk buljong. Koka ca 15 min, känn med en sticka eller en gaffel så det är färdigkokt.
I med kikärtorna, på med lite svartpeppar och gärna en halv tsk sambal oelek om man vill ha lite sting!
Rosta solrosfrön i en torr stekpanna, de bränns ganska lätt så skaka pannan ofta. Rostningen tar fram den nötaktiga smaken så rosta! Var inte för ängslig, men akta som sagt för att rosta för hårt. De ska bli gyllenbruna.
Voilá!