måndag 4 juli 2011

Kall Koreansk Sommarmat

Jag bodde i Sydkorea för ett antal erfarenheter sedan. Ungefär lika många som antalet hopp en groda tar på vägen över en hårt trafikerad autobahn, för att komma tillbaka till sin barndoms å och ta hand om rasens fortlevnad.

Där borta i landet för länge sedan så åt jag otroligt mycket god mat! Bland annat så var det en nudelsoppa som serverades kall. Med isbitar i! Fantastiskt under varma, tryckande sommardagar. Smaken i sig var egentligen inte fantastisk, men jag kan ändå längta efter den av någon märklig anledning.

Häromdan, när det var så varmt och kvavt ute så kände jag att det var dags att försöka mig på att laga den. Med tanke på att det som sagt varit tusentals vågor som slagits mot land sen dess att jag åt denna soppa sist, att jag inte något recept, namn eller mer än ett vagt minne om vad som var i så gjorde jag min egen, försvenskade variant.

I orginalet TROR jag man använder sig av glasnudlar, kanske var det sötpotatisnudlar, nashipäron, gurka, is och någon typ av buljong. Kanske nån salladslök men inte mycket mer än så. Väldigt enkel med andra ord.

MIN variant blev lite annorlunda, jag valde att lägga till tofu för att få i mig någon typ av protein, så jag började med att steka upp bitar av den med sesamolja och koreansk soja som är lite lättare i smaken än den kinesiska och japanska.




Samtidigt så kokade jag glasnudlar i lite grönsaksbuljong, som gjorde dem lite giftgula, alltid roligt! Jag hällde ut lite av buljongen och ersatte med kallt vatten och isbitar för att få den kall så snabbt som möjligt.


Sen la jag till lite citron, gjorde smala stavar av gurka, skalade och skivade ett vanligt svenskt päron (fanns inga nashi i affären) droppade i lite sesamolja i soppan och travade tofubitarna som ett triumferande fyrtorn på ön av nudlar!


Resultatet blev väldigt fint, om jag får säga det själv men smakerna hade kunnat vara lite starkare. Jag vet inte om man ska låta gurkan och nashi/päronbitarna ligga i buljongen någon timme innan man häller i nudlarna så själva vätskan får lite mer smak.

Det är förvisso en anspråkslös soppa som inte ska smaka så mycket, men den är otroligt svalkande och fräsch. Perfekt varma sommardagar när man tröttnat på sallader, grillning och majskolvar!

Väl värt att försöka sig på igen! Justera, gör om, gör bättre! =)

lördag 2 juli 2011

Rotsakslasagne med pizzasallad

I höstas kom min fina vän Laban över och hälsade på från det märkliga landet utanför 08-området. Med sig hade han en kasse full med jordärtskockor! Både besöket och skockorna mottogs med stor glädje.

Liggades i sin påse med en del jord så har de snällt övervintrat hos mig och häromdan använde jag de sista skockorna. Små skott hade visats sig på en del men de bröt jag kallhjärtat loss. Sin sista färd fick skockorna i tratten ner till matberedarens rivjärn tillsammans med modiga morötter, rabiat rotselleri och palsternackor som ceremonins präster.

Det vi gjorde denna afton var en rotsakslasagne med följande ingredienser:

300 g jordärtskockor
100 g rotselleri
2-3 palsternackor
2 morötter
2 gula lökar
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
salt, peppar och lite pulverbuljong

Lasagneplattor

Vit sås gjord på följande:

6-7 dl havremjölk
50 g margarin
0,5-1 dl vetemjöl
Veganparmesan
Buljong, salt, 1 tsk sambal oelek och lite riven muskotnöt

Som sagt så kördes alla rotsaker i matberedaren, det går ju att riva för hand också, med ett grovt rivjärn, har man dock en matberedare så sparar man mycket arbete, hud och blod. Vitlöken och chilin hackas fint, löken skivas och allt steks i olja. Häll därpå i tomatkrosset och kryddorna. Låt puttra i ca 10 min medan du gör den vita såsen.

Då smälter du margarinet och reder vetemjölet med det. Du kan behöva ha i lite av havremjölken för att det inte ska bli för torrt. Vispa sen i resten av havremjölken samt kryddningen, låt det sen puttra ett tag så den tjocknar till. Ibland blir den lite för rinnig och då behövs lite extra redning. Om du häller mjöl direkt i så kommer du bara få massa klumpar. Ta istället ett separat glas och ha i lite vetemjöl och max lika mycket vatten/havredryck som mjöl och vispa ihop till en smet som du sen häller i såsen!

Smaka av både röran och såsen innan du pussla ihop lasagnen. Ha eventuellt i fler kryddor om det behövs, börja därefter med att hälla lite sås i botten på ugnsformen så att inte lasagneplattorna bränner fast. Lägg därpå i ett lager plattor, ös på med rotsaksröran och lite mer vit sås, sen ett lager plattor till osv. Det burkar bli ungefär 3 lager plattor. Avsluta med ett lager sås.

Låt stå i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.




Jag serverade detta med en väldigt god och lättlagad "pizzasallad" gjord på följande sätt:

Ett halvt vitkålshuvud, finstrimlat. Vill du ha den mindre krispig så krama eller "knåda" strimlorna ett tag. Lägg dem i en skål och koka upp en dressing gjord på:

0,5 dl vatten
0.5 dl ättiksprit
0,5 dl rapsolja
0,25 dl socker
0,75 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

När det kokat upp så häller du den över vitkålen och rör om. Låt stå i minst en timme.

Perfekt att frysa in i matlådor till kommande vecka!

Någonstans har jag läst att jordärtskockor inte klarar sig särskilt länge i kylskåp så om man odlar dem själv kan man låta dem ligga kvar i jorden under vinter och blir då lite sötare när de får ligga i den frusna jorden. Jag kan dock intyga att de på intet sätt blir förstörda av att istället ligga i kylskåpet om man vill njuta av dem under de snötäckta månaderna. Så länge de har lite jord med i påsen funkar det utmärkt!

Ha det gott i försommarvärmen!