lördag 2 juli 2011

Rotsakslasagne med pizzasallad

I höstas kom min fina vän Laban över och hälsade på från det märkliga landet utanför 08-området. Med sig hade han en kasse full med jordärtskockor! Både besöket och skockorna mottogs med stor glädje.

Liggades i sin påse med en del jord så har de snällt övervintrat hos mig och häromdan använde jag de sista skockorna. Små skott hade visats sig på en del men de bröt jag kallhjärtat loss. Sin sista färd fick skockorna i tratten ner till matberedarens rivjärn tillsammans med modiga morötter, rabiat rotselleri och palsternackor som ceremonins präster.

Det vi gjorde denna afton var en rotsakslasagne med följande ingredienser:

300 g jordärtskockor
100 g rotselleri
2-3 palsternackor
2 morötter
2 gula lökar
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
salt, peppar och lite pulverbuljong

Lasagneplattor

Vit sås gjord på följande:

6-7 dl havremjölk
50 g margarin
0,5-1 dl vetemjöl
Veganparmesan
Buljong, salt, 1 tsk sambal oelek och lite riven muskotnöt

Som sagt så kördes alla rotsaker i matberedaren, det går ju att riva för hand också, med ett grovt rivjärn, har man dock en matberedare så sparar man mycket arbete, hud och blod. Vitlöken och chilin hackas fint, löken skivas och allt steks i olja. Häll därpå i tomatkrosset och kryddorna. Låt puttra i ca 10 min medan du gör den vita såsen.

Då smälter du margarinet och reder vetemjölet med det. Du kan behöva ha i lite av havremjölken för att det inte ska bli för torrt. Vispa sen i resten av havremjölken samt kryddningen, låt det sen puttra ett tag så den tjocknar till. Ibland blir den lite för rinnig och då behövs lite extra redning. Om du häller mjöl direkt i så kommer du bara få massa klumpar. Ta istället ett separat glas och ha i lite vetemjöl och max lika mycket vatten/havredryck som mjöl och vispa ihop till en smet som du sen häller i såsen!

Smaka av både röran och såsen innan du pussla ihop lasagnen. Ha eventuellt i fler kryddor om det behövs, börja därefter med att hälla lite sås i botten på ugnsformen så att inte lasagneplattorna bränner fast. Lägg därpå i ett lager plattor, ös på med rotsaksröran och lite mer vit sås, sen ett lager plattor till osv. Det burkar bli ungefär 3 lager plattor. Avsluta med ett lager sås.

Låt stå i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.




Jag serverade detta med en väldigt god och lättlagad "pizzasallad" gjord på följande sätt:

Ett halvt vitkålshuvud, finstrimlat. Vill du ha den mindre krispig så krama eller "knåda" strimlorna ett tag. Lägg dem i en skål och koka upp en dressing gjord på:

0,5 dl vatten
0.5 dl ättiksprit
0,5 dl rapsolja
0,25 dl socker
0,75 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

När det kokat upp så häller du den över vitkålen och rör om. Låt stå i minst en timme.

Perfekt att frysa in i matlådor till kommande vecka!

Någonstans har jag läst att jordärtskockor inte klarar sig särskilt länge i kylskåp så om man odlar dem själv kan man låta dem ligga kvar i jorden under vinter och blir då lite sötare när de får ligga i den frusna jorden. Jag kan dock intyga att de på intet sätt blir förstörda av att istället ligga i kylskåpet om man vill njuta av dem under de snötäckta månaderna. Så länge de har lite jord med i påsen funkar det utmärkt!

Ha det gott i försommarvärmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar