måndag 11 april 2011

Mer bröd!

Åh, just, kom på att jag måste ta reda på hur jag startade min surdeg också så ni kan göra likadant.... Hm... Får se om jag hinner skriva ihop något om det idag också, annars får ni vänta och sukta! =)

Jag har legat hemma i feber och förkylningen från forntiden. Trodde inte vuxna kunde ha feber 5 dagar i rad utan att vara allvarligt sjuka. Förkylning är jobbigt men det är inte (för MIN del) en allvarlig sjukdom. Ändå lyckades jag ha feber i dagarna fem.

Någonstans där stod ändå surdegen och buffade efter uppmärksamhet. Så jag försökte sammankalla lite fokus från mig själv och letade reda på ingredienserna. Hittade då alldeles för mycket olika sädeskross hemma så nu fick det bli ett lite nyttigare bröd!

Det sköna med att vara febrig är att ens inställning blir lite "manjana, manjana" till det mesta. Lite som att gå runt och vara salongsberusad mest hela tiden. I detta tillstånd lyckades jag ändå med att skålla fyra sorters kross och få alla ingredienserna i skålen. Själva knådningen tar min fina degmaskin hand om!


Degen färdigknådad och redo för första jäsomgången

Erkännas ska dock att jag hade i mer vatten än vad jag hade haft om jag varit frisk. Det där med fokus...  Glömde tänka på vattnet jag använt till skållningen så jag öste i vatten i degskålen och kom på det först när vågen sa 300 g. Jag hade nog tänkt ha i 500 g vatten totalt men nu blev det 800 g (500 g var i skålen med skållningen). Ingen fara på taket! Det blev snarare väldigt bra, lite kladdigare men med mjölad handduk så kan man bearbeta de flesta degar!

Mycket mjöl på kökshandduken och så är det bara att vika ihop det hela för att få in lite extra luft!

 Jag försökte öppna mjölpåsen för att få mjöl till jäskorgen vilket orsakade en vit kaskad som sköt upp från påsen och som vackert lade ett täcke över mig och golvet. Fokuset igen. =) Ibland är det skönt att vara sjuk, speciellt då sådana saker blir mer överraskande på ett fnitter-framkallande sätt än på det kanske normala städberoende-sättet.

Limpan på plats i jäskorgen för andra, den lååånga jäsomgången.

Så receptet är då följande!

Kvällen innan / tidigt på morgonen

100 g surdegsstart, blanda upp med 100 g rågmjöl och 180 gram vatten, låt stå över natten / i ca 8 timmar
190 g kross av blandade slag vilket blir ca 2,5 dl. Skålla dem över natten (eller i 8 timmar) med 5 dl kokande vatten som du sedan täcker med plastfilm.

Bakdagen

6 g jäst
De skållade krossen och dess vätska
300 g vatten
800 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
(lite ont i örat)
25 g salt
Ca 1 msk rapsolja

Bearbeta degen så länge som möjligt för hand eller med degkrokar. I en degmaskin tar det ca 10-15 minuter att få degen som man vill ha den vilket innebär att degen kan jäsa bra.

Småbröden på plats för jäsning i den mjölade handduken som är uppdragen i veck mellan varje bröd så de inte jäser ihop men ändå har stöd nog för att kunna växa uppåt.

Låt degen jäsa i bunken i ca 1 timme första omgången, stjälp sen upp den på en ordentligt mjölad handduk och vik in den ett par omgångar som sagt. Jag formade den ena halvan till en limpa och gjorde små baguette-liknande bröd av den andra halvan. 

I utbakat tillstånd fick de stå och jäsa i rumstemperatur ca 4 timmar för att sedan först grädda småbröden i ugnen på 250 grader i ca 10-15 minuter. Sen fick ugnen komma upp i värme ett tag innan jag körde in limpan och med den en halv deciliter kallt vatten och så snabbt igen med ugnsluckan så att ångan stannade för att ge brödet en fin skorpa. 


Efter 10 minuter öppnar jag ugnsluckan för att släppa ut ångan och sänker temperaturen till 230 där den får stå i ytterligare ca 20  minuter. Åter igen så vill jag säga att detta med ugnstermometer är guld värt! Slippa bröd som är degiga eller som blir torra fort då de gräddats för länge.

Så var det klart! Avnjutes gärna med hommus och hemmagroddade groddar!


5 kommentarer:

  1. Kanske dags att börja lära mig baka bröd. Har du kurser?

    SvaraRadera
  2. ja det tycker jag! Kurser är ju svårt i mitt lilla kök men så snart jag skrivit ner hur jag startade surdegen så kan vi ju köra ett race hemma hos dig! =)

    SvaraRadera
  3. I mitt kök finns det plats för flera - men det kanske blir flera kurstillfällen då - en helg workshop eller så efterssom det verkar ta mer än en dag. Andra kursare är också välkomna :)

    SvaraRadera
  4. Bröööd! Jag vill också ha bröd. Det bästa som finns. Illern håller med och nickar ivrigt.

    Måste bara fråga, vad betyder det här? =)
    "..100 g rågmjöl
    (lite ont i örat)
    25 g salt.."

    Har rågmjölet ont i örat? Eller kom du på mitt i receptet att du hade ont i örat och var tvungen att skriva ner det? Mystiken tätnar..

    SvaraRadera
  5. Hm, kanske? Jag kan dock bara svara för mig själv o jag hade där och då ont i örat. =) Kanske även mjölet, om det nu har öron att ha ont i. Nu har jag dock mer ont i överläppen som blivit fnasig av att jag snutit mig så mycket. Hur är det möjligt? Inte en aning. =) Livets mysterier! ;)

    SvaraRadera