måndag 14 februari 2011

Svampskörd, ett minne blott?

Med tanke på dagens nyheter om att en parasit, dvärgbandmasken, har hittats i Sverige och att detta skulle kunna begränsa de fantastiska möjligheter vi har att ta tillvara på skogens alla läckerheter så kom jag och tänka på den svamp-middag jag, Sanna och Kalle hade för ett tag sedan.

Syftet var att laborera fram nya recept för att kunna utnyttja all den svamp som de torkat, förvällt och fryst in det senaste året. Svamp är ju otroligt gott dock kan det bli något långrandigt med tanke på att man oftast håller sig till svamprisotto, stekt svamp på macka och ibland kanske man lyxar till med någon svampsoppa eller svampsås. Därefter tar fantasin lätt slut. Har man då gått i skogen x antal timmar, plockat på sig enorma mängder svamp som man kärleksfullt tagit omhand (skära, dränka och koka, är inte det höjden av kärleksfullhet så säg) så vill man ju inte gärna känna "svamp IGEN?!" när man väl tillreder läckerheterna.

Därför satte vi oss för att brainstorma fram nya friska idéer så svampen kunde komma in och återta sin tron i kungadömet mat!

Resultatet blev följande, nakenhavre-otto med svampburgare, klassiskt stekta höstkantareller och därtill en liten bädd av ruccola där inlagda kronärtshjärtan vilade.




Havre-otton gjorde vi på samma sätt som en vanlig risotto, bara att vi bytte ut riset mot det mer närodlade havret. Hittar ni inte naken havre kan man givetvis ta ris istället, eller om man fortfarande vill hålla sig nära så kan man göra samma sak med matvete. Finhacka en lök, fräs den tillsammans med lite blandsvampshack i lite olja och låt sedan havrekornen bekanta sig ett tag med dessa ingredienser för att sedan ösa på med vätska a lá buljong i vanligt riosotto-rörar-manér (ett par dl i taget för att få alla smaker att gå in i kornen).  Koktiden blir totalt ca 30 minuter. Smaka av så att kornen inte kokar sönder totalt, lite motstånd anser iallafall jag att det ska finnas kvar.

Till  svampburgarna så hade vi:

ca 250-300 gram fryst förvälld blandsvamp
ett par nävar torkade trattkantareller (vars vatten vi sen även använde i "otton", ett smakfullt tips!)
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 halv grön chili
2 grovrivna morötter
1 msk torkade höstkantareller som vi mortlat
3 msk no-egg (kan uteslutas, ha då i lite mindre ströbröd och ta istället en del vetemjöl så du har något som håller ihop det hela)
Ströbröd tills smeten känns lagom formbar, nån deciliter eller två. Beror på hur blöta svamparna är i sig!
Smaka av smeten med salt och svartpeppar, i slutänden ska den vara lite stabbigare än på bilden.




Hacka svampen men behåll de torkade uppblötta kantarellerna hela vid sidan av. Finhacka den gula löken och stek i lite olja, blanda den sedan med resten av ingredienserna. Chilin finhackas (kan bytas ut mot en halv till en tesked sambal oelek) vitlöken pressas och vi blandade ut no-egg med ett par matskedar vatten, vilket vi i efterhand insåg var lite onödigt eftersom smeten var ganska blöt i sig.

Forma till bollar och platta ut till burgare, vill du dekorera dem så placera en av de hela trattkantarellerna på burgaren och tryck ner den lite. Panera dem sedan i ströbröd och om du valt att ha med den lilla sigill-svampen så får du använda en fuktig liten svampborste eller dylikt för att få bort så mycket av ströbrödet som möjligt från svampen, annars kommer den inte synas. Stek i ganska rikligt med olja så ytan blir krispig och god!

Det kan vara lite svårt att få till konsistensen så burgarna, de kan lätt falla isär när man steker dem, det var därför vi valde att använda oss av no-egg, ett preparat jag annars sällan använder.

Krama vattnet ur trattkantarellerna och stek upp dem med lite salt, skölj ruccolan, fiska upp kronärtshjärtana ur burken, lägg upp allt vackert till dig själv och dina gäster och njut!

Håll tummarna för att vi ska kunna fortsätta hämta godsaker ur skogarna utan att bli infekterade av parasiter. Livsmedelsverket har lovat att gå ut med förhållningsregler kring det hela innan dess att bär och svampsäsongen börjar, så håll utkik! Cheerio!


Uppdatering, 16/2, det verkar alltså som att hundar är bra värddjur för maskarna och därför ska man vara noga med att tvätta händerna efter att klappat på hundar som fått springa lösa i skogen. Det är i Uddevalla-trakten som parasit-äggen som hittats så där bör man vara lite extra vaksam, ju längre bort desto mindre troligt är det att parasiten finns. Skölj svampar och bär noggrant, för att vara helt säker så ska man koka eller steka allt från skogen innan man äter det. Maskarna överlever både djupfrysning och torkning.

5 kommentarer:

  1. Jag har frysta bär i min morgongröt :< fan nu dör jag

    SvaraRadera
  2. ápropå svamp ett litet recept:
    Fusk svamp risotto när man bara är lat.
    I en kastrull slängde jag 1dl arborioris, lite torkade linser, lite röd quinoa, 1 näve blandad torkad svamp, (blötlagd) 3dl kokande vatten, ¼ svampbuljongtärning och lät härligheten koka ihop under lock. Efter ett tag ploppade jag i 2 vittvins-iskuber & kokade tills riset inte var så geggigt längre. Smaksätt med fryst persilja, malen salt & peppar. Riktigt smarrigt, billigt & enkelt.

    SvaraRadera
  3. Ah! Gott gott! =) Ska köra på det nångång!

    Väldigt smart att frysa in vitvin i iskuber måste jag säga! Det har jag inte tänkt på att man kan göra! Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  4. Brukar hälla i vitvinsslattar i iskubspåsar istället för att hälla ut det, eller låta det bli dåligt. Har aldrig provat med rödvin men det borde funka det med :)

    SvaraRadera